Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2020 (ABK20) berlangsung unik apabila Anugerah Pemain Paling Bernilai (MVP) diberikan kepada penyokong Liga Malaysia dalam majlis anugerah yang dilangsungkan secara virtual sebentar tadi.

Seperti yang dijangka, kelab Johor Darul Ta'zim (JDT) mendominasi majlis anugerah itu apabila membolot lima daripada enam anugerah utama.

Skuad Harimau Selatan itu dinobatkan sebagai pasukan terbaik musim 2020 manakala Farizal Marlias (Penjaga Gol Terbaik), Aidil Zafuan Abdul Radzak (Pertahanan Terbaik), Safawi Rasid (Pemain Tengah Terbaik) dan Benjamin Mora (Jurulatih Terbaik) turut memenangi kategori masing-masing.

Satu-satunya kategori utama yang tidak dimenangi JDT adalah Anugerah Penyerang Terbaik yang dimenangi penggempur Perak, Shahrel Fikri Md Fauzi, yang berhijrah ke Selangor bagi saingan musim depan.

Sementara itu, Anugerah Kasut Emas (penjaring terbanyak) Liga Super 2020 dimenangi oleh penyerang Selangor, Ifedayo Olusegun, manakala Shahrel pula menjadi muncul penjaring terbanyak tempatan.

PENYOKONG PEMENANG MVP ABK20 VIRTUAL Penyokong-penyokong Liga Malaysia telah dinobatkan sebagai pemenang Pemain Paling...

Posted by Malaysian Football League on Wednesday, 30 December 2020

Senarai pemenang:

Penyerang Terbaik:
Shahrel Fikri Fauzi (Perak)

Pemain Tengah Terbaik:
Safawi Rasid (JDT)

Pertahanan Terbaik:
Aidil Zafuan Abdul Radzak (JDT)

Penjaga Gol Terbaik:
Farizal Marlias (JDT)

Jurulatih Terbaik:
Benjamin Mora (JDT)

Pasukan Terbaik:
Johor Darul Ta’zim (JDT)


Penjaring terbanyak:

Liga Super:
Ifedayo Olusegun (Selangor)

Liga Perdana:
Cassagrande (Pulau Pinang)

Liga Super (tempatan):
Shahrel Fikri Fauzi (Perak)

Liga Perdana (tempatan):
Danial Asri (Selangor II)

Anugerah Khas (MVP):
Penyokong Liga Malaysia