Mimpi ngeri isu kecederaan bintang Real Madrid, Eden Hazard, mungkin berakhir selepas kelab itu mengesahkan dia akan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan plat osteosintesis dari fibula kanannya.

Pemain berusia 31 tahun itu berdepan masalah buku lali yang hampir kronik sejak beberapa tahun kebelakangan ini terutama selepas patah ketika tugasan antarabangsa bersama Belgium pada 2017 hingga memerlukan satu plat logam kecil untuk ditanam sebagai bantuan terhadap penyembuhannya.

Isu otot di sekitar bahagian kakinya dilaporkan mula kerap menimbulkan masalah apabila diterjah pula oleh rakan senegara, Thomas Meunier, dalam perlawanan Liga Juara-Juara (UCL) di antara Madrid dan Paris Saint-Germain (PSG) pada November 2019.

Sejurus sembuh, Hazard dilanda kecederaan di bahagian fibula pada Februari 2020 dan memerlukan plat logam yang lebih besar untuk dimasukkan pada bulan berikutnya.

Sejak itu, laporan mengaitkan pemain itu berasakan bahawa plat kedua tersebut telah menimbulkan ketidakselesaan disusuli laporan harian Madrid, Marca, pada Mac 2021 bahawa Hazard sendiri telah meminta ia ditanggalkan tetapi kedua-dua pihak gagal mencapai kata sepakat.

Begitupun, Madrid akhirnya mengalah dan mengesahkan Hazard akan sekali lagi menjadi pembedahan dalam beberapa hari akan datang.

Hazard dilanda kekecewaan besar di Madrid sejak dibeli daripada Chelsea pada 2019.

17 penampilan LaLiga musim ini adalah yang paling banyak dia terbabit sepanjang tiga kempennya di Sepanyol.

Madrid tidak mendedahkan tempoh Hazard akan kembali walaupun pastinya mengharapkannya kembali cergas bagi baki saingan musim ini dalam misi merampas gelaran LaLiga.