Brazil mampu menamatkan saingan di tangga teratas Kumpulan B saingan Copa America Group B dengan kemenangan ke atas Colombia awal pagi esok.

Dua pasukan itu bertembung dalam pertemuan yang dinanti-nantikan selepas merekodkan kemenangan cemerlang ke atas Peru.

Neymar mengetuai Brazil mengatasi Los Incas 4-0, tetapi Colombia dikejutkan selepas tewas 2-1 dengan lawan yang sama.Atas keputusan itu Brazil akan mendahului Kumpulan B jika menang ke atas Colombia dan Peru gagal mengatasi Ecuador.

Kemenangan itu memastikan mereka ke suku akhir bertemu penghuni tangga keempat Kumpulan A, tetapi ia tidak bermakna jalan mudah apabila Uruguay dijangka lawan dalam peringkat berikutnya.

Kemenangan membenarkan Colombia mara ke suku akhir namun seri sudah memadai jika Ecuador tewas kepada Peru.

Tuah seakan tidak memihak Colombia menjelang perlawanan di Rio de Janeiro. Mereka gagal merakamkan kemenangan dalam empat pertemuan dengan Selecao, kali terahir Colombia menang menerusi aksi Copa America 2015.Brazil merupakan penjaring gol terbanyak kejohanan, meledak tujuh gol dalam dua perlawanan pertama, dan mereka dijangka akan terus mempamerkan bisa ketika bertemu Colombia.

Aksi cemerlang dijangka bakal membenarkan Brazil untuk melaung amaran awal kepada pesaing lain bahawa mereka berazam untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi dua tahun lalu itu.