Robert Lewandowski telah meminta untuk meninggalkan juara Bundesliga, Bayern Munich, pengarah sukan, Hasan Salihamidzic, semalam.

Penyerang pemecah rekod itu mahukan cabaran baharu pada usia 33 tahun selepas lapan tahun bersama gergasi Bundesliga itu.

Hasratnya telah diutarakan sejak beberapa hari kebelakangan ini tetapi kini telah disahkan, dengan Salihamidzic memberitahu televisyen Sky bahawa pemain antarabangsa Poland itu telah mengumumkan kedudukannya.

Sebagai tindak balas, Bayern telah memberitahu Lewandowski dia kekal di bawah kontrak sehingga akhir musim depan.

Ini bermakna terdapat ketidakpastian berbulan-bulan di hadapan apabila Lewandowski berusaha untuk pergi dan Bayern ingin meyakinkannya bahawa masa depannya kekal di Munich.

Barcelona telah dikaitkan kuat dengan perpindahan untuk penyerang itu, tetapi ketua jurulatih mereka Xavi tidak akan tertarik dengan Lewandowski apabila dia bercakap semalam.

Salihamidzic menjelaskan perbualannya dengan pemain itu, yang mencatat rekod 41 gol dalam Bundesliga musim lalu.

"Dia berkata bahawa dia ingin melakukan sesuatu yang lain. Tetapi sikap kami tidak berubah: Lewa mempunyai kontrak sehingga 30 Jun 2023. Itu fakta," kata Salihamidzic.

"Saya bercakap dengan Lewa. Dalam perbualan dia memberitahu saya bahawa dia tidak mahu menerima tawaran kami untuk menyambung kontrak dan dia mahu meninggalkan kelab."