Pep Guardiola percaya Arsenal akan kehilangan watak terpenting' mereka pada hari Sabtu dengan ketiadaan ketua jurulatih, Mikel Arteta, yang dia percaya membentuk The Gunners dalam keadaan terbaik sejak persaraan Arsene Wenger.

Legenda kelab, Wenger, meninggalkan Arsenal pada 2018 selepas berkhidmat selama 22 tahun, di mana mengecapi kejayaan serta kejatuhan kelab pada penghujung kariernya.

Unai Emery menggantikan Wenger tetapi hanya bertahan selama 18 bulan sebelum akhirnya melihat rakan jurulatih, Arteta menggantikannya, bekas kapten Arsenal itu meninggalkan peranannya sebagai pembantu Guardiola di City untuk mengambil alih tugas itu.

Peratusan kemenangan Arteta (55.1 peratus) mungkin tidak lebih baik daripada Emery (55.1 peratus) tetapi dia baru-baru ini meraikan ulang tahun dua tahunnya sebagai pengurus dan kelab itu kembali ke landasan selepas sebahagian besarnya permulaan musim yang agak goyah.

Bagaimanapun, pertemuan dengan pendahulu Liga Perdana Inggeris (EPL) City hadir tiga hari selepas diuji positif coronavirus.

Guardiola percaya ia boleh menjadi tamparan hebat buat The Gunners.

"Saya akan katakan Mikel mungkin pemain paling penting yang mereka ada," kata pengendali City itu.

“Saya tahu karismanya, ideanya dan terutamanya personaliti untuk melakukan apa yang dia percaya lakukan untuk yang terbaik, untuk pasukan atau untuk yang terbaik untuk kelab.

"Jadi, tidak syak lagi tentang itu. Perkara paling penting yang kami mahukan adalah untuk dia kekal sihat, bahawa simptomnya rendah kerana semuanya terkawal dan pulih selepas protokol, dan kembali tidak lama lagi.

"Dan kemudian tempat yang anda sukai bersama pasukan, dalam sesi latihan, tetapi saya tahu Arsenal tetap akan bermain, dengan Mikel atau tanpa Mikel."