Penguasaan Bayern Munich bukan hanya disebabkan oleh kewangan, tetapi lebih kepada kekurangan konsistensi daripada pertandingan Bundesliga mereka.

Demikian menurut bekas pemain tengah Bayern, Toni Kroos, yang bermain 130 kali untuk gergasi Bundesliga itu sebelum berhijrah ke Real Madrid pada 2014.

Bayern menjadi pasukan pertama merentasi lima liga teratas Eropah untuk memenangi liga teratas masing-masing pada 10 kali berturut-turut selepas kemenangan 3-1 ke atas saingan Klassiker, Borussia Dortmund Sabtu lalu.

Skuad kendalian Julian Nagelsmann sebelum ini berkongsi rekod sembilan dengan Juventus, yang memenangi Serie A setiap tahun dari 2012 hingga 2020, sebelum melayari kejayaan mencipta rekod dengan baki tiga perlawanan.

Ramai yang menyebut kuasa kewangan Bayern sebagai isu dalam liga utama Jerman, seperti dapat menghadiahkan Robert Lewandowski dari Dortmund pada 2014.

Sememangnya, Lewandowski membantu Bayern menjulang kejuaraan dengan 33 gol Bundesliga setakat musim ini, menjaringkan secara purata sekali setiap 81 minit.

Bagaimanapun, Kroos tidak percaya bahawa hanya perbezaan dalam aktiviti perpindahan yang telah membantu penguasaan Bayern, tetapi juga kekurangan tekanan berterusan daripada pencabar kejuaraan Dortmund dan RB Leipzig.

"Persaingan harus lebih berterusan. Pasukan seperti Dortmund atau Leipzig cukup mampu untuk bersaing dalam fasa tertentu," kata Kroos dalam podcast Simply Mal Luppen.

"Tetapi mereka tidak begitu konsisten. Ia bukan hanya tentang wang."

Ketika Kroos cepat mempersoalkan persaingan yang disediakan oleh Dortmund dan Leipzig, pemain berusia 32 tahun itu tidak dapat mengambil apa-apa daripada satu lagi musim yang hebat untuk anak buah Nagelsmann.

“Ia adalah persembahan yang luar biasa, terutamanya dari segi mental,” kata pemain tengah itu. “Tidak hairanlah mereka adalah pasukan terbaik di Jerman dari segi kualiti.

"Tetapi mahu melakukannya tahun demi tahun dan memberi makna gelaran kejuaraan adalah sesuatu yang istimewa."