Nigeria layak melakar kemenangan 1-0 dalam aksi pembukaan Kumpulan D bertemu Mesir bagi saingan Piala Negara-Negara Afrika (AFCON), ketika Mohamed Salah gagal memberikan inspirasi buat juara tujuh kali itu.

Skuad kendalian Carlos Queiroz merupakan pasukan kedua terbaik sepanjang perlawanan dan dalam separuh masa pertama, mereka dihukum dengan jaringan Kelechi Iheanacho yang cukup cemerlang.

Penyerang Leicester City itu diberi masa untuk melakukan percubaan di dalam kotak penalti , tetapi tidak banyak yang dapat dilakukan oleh penjaga gol, Mohamed El-Shenawy mengenai penyudah apabila Iheanacho merembat ke sudut kanan menembusi gawang.

Taiwo Awoniyi yang lincah menyangka dia telah membuat kedudukan 2-0 pada awal separuh masa kedua, tetapi tandukannya diadili telah diselamatkan tepat di garisan.

Sentuhan lemah memaksa Iheanacho melepaskan peluang, sementara Salah kelihatan tidak jalan untuk menghasilkan jaringan buat Mesir.

Egypt akan berusaha untuk mengejar saingan apabila berdepan Guinea-Bissau. Nigeria berpeluang untuk memastikan slot ke pusingan kalah mati bertemu Sudan.