Sebastian Vettel telah diisytiharkan 'cergas untuk berlumba' selepas terlepas dua grand prix pertama musim ini akibat COVID-19, kata Aston Martin semalam.

Ini bermakna juara empat kali itu boleh menuju ke Melbourne untuk Grand Prix Australia minggu depan dan melihat untuk meletakkan mata di papan untuk pasukan yang sedang bergelut.

Aston Martin telah gagal untuk meraih sebarang mata dalam perlumbaan pembukaan di Bahrain dan Arab Saudi, dengan Nico Hulkenberg melangkah masuk sebagai pengganti Vettel.

Hulkenberg akan berundur untuk membenarkan Vettel bekerjasama dengan Lance Stroll untuk perlumbaan hujung minggu 8-10 April.

Aston Martin berkata di Twitter: "Kami berbesar hati mengesahkan bahawa Sebastian Vettel kini cergas untuk berlumba dan oleh itu akan berbaris bersama Lance Stroll di Melbourne untuk memulakan musim F1 2022 di Grand Prix Australia."

Pasukan itu tidak sabar-sabar untuk kembali bersaing dan Stroll berkata selepas kekecewaan di Saudi, apabila menamatkan saingan tempat ke-13 dan Hulkenberg menduduki tempat ke-12: "Masih ada musim yang panjang di hadapan kami, jadi kami akan terus bekerja keras untuk cari lebih prestasi dalam kereta untuk perlumbaan akan datang."

Vettel, 34, memenangi gelaran dunianya secara berturut-turut dari 2010 hingga 2013, dan dia menyertai Aston Martin menjelang musim 2021.