Stefanos Tsitsipas mara ke Sukan Olimpik Tokyo dengan kekecewaan meratapi kekalahan suku akhir Terbuka Hamburg.

Pemain nombor empat dunia itu melakukan permulaan pantas bertemu Filip Krajinovic, memenangi lima permainan pertama tetapi gagal mengekalkan momentum apabila tewas dalam pertembungan tiga set yang berlarutan selama satu jam dan 59 minit.

Tsitsipas bakal mewakili Greece dalam Sukan Olimpik Tokyo, Jepun, di mana dilihat sebagai salah seorang pilihan meraih pingat.

Raketnya secara mengejut patah dalam set kedua bertemu Krajinovic ketika Tsitsipas melakukan pukulan kilas.Di sebalik menggunakan raket yang lain bagi meneruskan permainan, Tsitsipas tidak dapat mencari jalan untuk mengatasi wakil Serbia itu.

Krajinovic berkata, menurut laman web ATP, "Dia bermula baik, sangat agresif. Saya tidak mampu mencari permainan saya, servis yang agak kurang cemerlang, dia berjaya mengatasi saya. Tetapi pada penghujung set pertama, saya bermain dengan lebih baik dan mula melakukan pukulan demi pukulan dengan lebih baik.

"Ia berhasil. Saya sangat gembira mengatasi Tsitsipas, seorang pemain berkualiti. Saya sentiasa bermain baik di sini, dan berharap dapat terus melakukannya."