Seiring dengan perubahan sukan dunia yang kini tertumpu kepada cabang eletronik, buat julung kalinya Litar Antarabangsa Sepang (SIC) mewujudkan kejohanan berbentuk e-sukan untuk dijadikan sebahagian daripada kalendar penganjuran mereka.

Saingan perlumbaan kereta Siri Kejohanan Malaysia (MCS) sudah pun diwujudkan pada tahun 2001.

Kini ia selangkah menuju ke fasa baru dengan pengenalan kejohanan E-MCS, dengan peserta akan bersaing menggunakan simulator hasil kerjasama pihak SIC dengan Raceroom Malaysia.

"Kami memutuskan memang patut kejohanan ini diadakan untuk mencari bakat demi meluaskan minat dalam sukan permotoran dan itulah evolusi dalam e-sukan," kata Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali.

Seramai 40 peserta yang berjaya dalam sesi kelayakan akan bersaing dalam beberapa siri perlumbaan sebelum tiga peserta terbaik akan berentap untuk merebut slot menjadi pemandu secara musim penuh untuk perlumbaan MCS di Litar Sepang pada tahun 2019.

Selain MCS, dua lagi saingan tempatan yang akan dianjurkan oleh SIC adalah Kejohanan Superbike Malaysia dan juga Kejohanan Sepang 1,000km.

"Saya percaya ini sesuatu yang baru dan menarik. Sudah tentu ia perlu memenuhi syarat seperti tahap kecergasan. Ujian kesihatan pasti antara terma, namun saya percaya ia boleh menarik minat ramai," katanya lagi.