Pelumba lebuh raya kebangsaan, Nik Mohamad Azwan Zulkiflie, menjangkakan persaingan lebih terbuka bagi saingan Le Tour de Langkawi (LTdL) tahun ini berikutan hanya satu pasukan bertaraf pro-benua yang mengambil bahagian.

LTdL, yang membuka tirainya esok, menyaksikan hanya pasukan dari Afrika Selatan, Dimension Data, membawa reputasi selaku pasukan bertaraf pro-benua.

Ia membuka peluang buat beberapa pasukan benua untuk mengambil bahagian dan mereka menjadi cabaran utama buat pasukan tempatan, khususnya pasukan kebangsaan.

Ketiadaan raja pecut dan bekas pelumba Astana, Andrea Guardini, juga bakal menyaksikan percaturan berbeza diterapkan beberapa pasukan lain.

"Yang boleh kawal peloton pun kita tak nampak siapa lagi, kemungkinan akan lagi laju. Untuk pasukan kami, kami akan mencari peluang untuk lakukan yang terbaik," katanya.

Malaysia sekali lagi menjadi pasukan kebangsaan tunggal bersaing dalam LTdL kali ini.

Program persiapan telah dilakukan skuad kendalian Syed Mohamad Husaini, antaranya mengadakan kem latihan pusat di China hujung tahun lalu di samping menjalani sesi latihan di Terengganu.

Lantaran itu, Azwan yang juga ketua pasukan mengharapkan persembahan sederhana tahun lalu dapat diperbaiki, khususnya dalam mengadapi dua peringkat awal.

"Dua bulan sebelum LTdL, kami banyak melakukan latihan jarak jauh. Bulan lalu, kami banyakkan latihan jarak dekat dan tumpukan aspek kelajuan. Sasaran tahun ini adalah untuk memperbaiki kedudukan tahun lalu," katanya.

Senarai pelumba negara:-

1. Nik Mohamad Azwan Zulkiflie
2. Muhammad Ameen Kamal
3. Muhammad Ameer Kamal
4. Nik Mohd Hazwan
5. Mohamad Nur Aiman
6. Irwandie Lakasek
7. Muhammad Farid Razali