MALAYSIA 0 JERMAN 10

Skuad Hoki Remaja Wanita Negara memulakan kempen peringkat Kumpulan D, Piala Dunia Remaja Wanita dengan langkah kiri apabila tewas 0-10 di tangan Jerman dalam aksi di Potchefstroom, Afrika Selatan hari ini.

Jerman menjaringkan sembilan gol padang dan satu gol pukulan sudut penalti, di mana Aina Kresken muncul penjaring hatrik.

Pasukan Eropah itu membuka jaringan pada minit keenam hasil gol padang Aina Kresken sebelum pemain itu menjaringkan dua lagi gol pada minit ke-10 dan ke-22.

Berselang seminit, giliran Lilly Stoffelsma menyempurnakan pukulan sudut penalti tunggal perlawanan itu untuk memastikan separuh masa pertama ditutup dengan kelebihan empat gol buat skuad bimbingan Akim Bouchouchi berkenaan.

Jerman kemudian menambah tiga lagi gol dalam lima minit terakhir suku ketiga, bermula dengan gol Jette Fleschutz pada minit ke-40 dan diikuti jaringan Sara Strauss seminit kemudian sebelum Lilly Stoffelsma memperoleh gol peribadi kedua pada minit ke-43.

Tiga lagi gol dihasilkan Jerman pada suku terakhir perlawanan hasil sentuhan Jule Bleuel (minit ke-47), Verena Neumann (54) dan Sophia Schwabe (60).

Seterusnya, skuad negara bimbingan Nasihin Nubli Ibrahim akan turun menetang Wales bagi perlawanan kedua Kumpulan D petang esok.Sumber: MHC