Temasya Sukan Komanwel Gold Coast di Australia menyaksikan berbasikal antara sukan yang diletakkan harapan untuk menjelmakan pingat buat kontinjen negara walaupun jaguh keirin negara, Azizulhasni Awang dilanda isu kesihatan dan kecergasan.

Azizulhasni akan membuat penampilan ketiga dalam pentas Sukan Komanwel sejak edisi 2010 di New Delhi, India.

Dua temasya terdahulu menyaksikan "The Pocket Rocketman" berjaya menyumbang pingat buat kontinjen negara.

Sudah pasti, pelumba berusia 30 tahun itu mahu mencapai kejayaan lebih manis di Gold Coast walaupun persediaannya kali ini tampak kurang sempurna ekoran masalah kecergasan.

Azizulhasni akan beraksi dalam acara keirin dan pecut individu.

"Acara keirin khususnya, ia bukan hanya bergantung kepada persembahan semata-mata. Pengalaman, taktik dan kadang-kadang elemen tuah juga memainkan peranan.

"Sebagai jurulatih, John Beasley tahu kemampuan saya menyerap tekanan dan boleh menggunakan pengalaman yang ada. Jadi, saya tetap hadir di Gold Coast sambil ditemani rakan sepasukan yang bagus seperti Muhammad Shah Firdaus Shahrom," ujar Azizulhasni.

Jurulatih basikal trek negara, John Beasley, turut menyuarakan pandangan: "Saya yakin Azizulhasni mampu melaksanakan tugas dengan baik.

"Tidak ramai yang sudah tahu kemampuan Shah Firdaus, namun dia sudah bersedia."

Azizulhasni pernah membuktikan kemampuannya untuk memenangi pingat emas pada edisi 2010, namun penyertaannya dibatalkan ekoran kesalahan teknikal dan emas diberikan kepada rakan senegara, Josiah Ng.

Keseluruhannya, skuad berbasikal negara ke Gold Coast diwakili 13 pelumba.

Tugas untuk pecut berpasukan digalas Fadhli Zonis, Khairil Nizal Rasol dan Shariz Efendi Shahrin, ditagih untuk sekurang-kurangnya melakar rekod kebangsaan.

Turut diharapkan untuk menyerlah ialah pememang pingat emas Kejohanan Berbasikal Asia (ACC) 2018, Jupha Somnet selain dua lagi pelumba wanita, Fatehah Mustapa dan Farina Shawati Adnan.

"Saya amat berpuas hati dengan pencapaian setakat ini memandangkan saya baru memulakan latihan bagi menghadapi Sukan Komanwel dan Sukan Asia," kata Jupha.

Untuk rekod, Malaysia yang menghantar lapan pelumba pada temasya Glasgow empat tahun lalu sekadar meraih sebutir gangsa menerusi Azizulhasni dalam acara keirin.