Skuad gimnastik wanita negara menuai satu lagi pingat emas temasya KL2017 menerusi Farah Ann Abdul Hadi selepas cemerlang di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC), sebentar tadi.

Farah Ann mengungguli disiplin senaman lantai dengan mengumpul 13.450 mata, sekaligus mengulangi pencapaian dua tahun lalu, apabila mengatasi saingan gimnas Filipina, Kaitlin De Guzman, yang meraih 13.025 mata manakala gangsa milik Rifda Irfanaluthfi dari Indonesia.

"Saya hanya memikirkan untuk melakukan yang terbaik dan sokongan yang hadir telah membantu saya untuk meraih emas.

"Saya mendedikasikan kemenangan ini kepada rakyat Malaysia," kata Farah Ann.

Tan Ing Yueh, yang menduduki tangga keempat senaman lantai, mengulangi pencapaian meraih perak, dua tahun lalu, dengan persembahan agak cemerlang dalam disiplin batang titian.

Ing Yueh, yang awalnya diumumkan memenangi emas, kemudian diberikan pingat perak di belakang Rifda selepas semakan semula manakala Kaitlin dikalungkan gangsa.

"Saya berpuas hati dengan persembahan kali ini. Pencapaian meraih satu emas dan satu perak sudah memadai dengan persiapan yang saya lakukan," kata Ing Yueh.

Difahamkan, keputusan menarik balik emas daripada Ing Yueh dan sebaliknya dihadiahkan kepada Rifda diputuskan juri selepas tuntutan dibuat kem Indonesia dengan wang pertaruhan AS$200 (RM856).

Juri kesudahannya memutuskan Rifda mendapat 13.125 mata (daripada 13.025 sebelumnya) manakala Ing Yueh kekal dengan13.100 mata.

Namun, atas semangat kesukanan, kem Malaysia menerima keputusan itu tanpa bantahan.

"Wakil daripada Indonesia telah melakukan protes dengan membayar sebanyak AS$200 untuk meminta juri melakukan pengiraan semula dan Tan Ing Yueh terpaksa akur di tempat kedua.

"Penelitian hakim adalah lebih penting kerana mereka lebih arif dari segi pengiraan markah.

"Kami telah meletakkan sasaran untuk meraih empat emas tetapi kami melebihi sasaran awal dengan mengutip lima emas," kata pengurus pasukan gimnastik negara, Azmi Hassan.


Kredit imej: MASOC MEDIA

Tonton acara-acara Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 secara langsung dan percuma di Astro Go.