Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN), Ahmad Faedzal Md Ramli, mahu membawa dimensi baru dalam melaksanakan peranan utama dalam bidang sains sukan dan sains perubatan sukan.

Beliau berkata ISN juga sedia bekerjasama rapat dengan Majlis Sukan Negara (MSN) yang kini mengendalikan Program Podium daripada segi penyediaan atlet untuk menghadapi Sukan SEA di Manila hujung tahun ini serta Sukan Olimpik Tokyo 2020.

“Peranan ISN kembali seperti dahulu di mana ISN memberi perkhidmatan sains sukan, sains perubatan sukan dan khidmat kepakaran analisis seperti analisis prestasi.

“ISN dan MSN akan berkolaborasi dengan baik untuk pastikan atlet-atlet kita bersedia, khususnya untuk Sukan SEA akan datang dan Sukan Olimpik 2020, dengan sasaran meraih pingat emas pertama negara. Kita akan kukuhkan kerjasama dengan MSN demi matlamat itu,” katanya.

Sementara itu, Faedzal berkata tumpuan adalah kepada pengurusan serta pentadbiran institut itu dalam usaha mewujudkan suasana kerja yang harmoni dalam kalangan pegawai dan petugas di ISN demi kelangsungan atlet yang merupakan klien utama..

Beliau yakin tenaga kerja tempatan yang terlibat dengan Program Podium sebelum ini yang diserap kembali ke dalam ISN mampu untuk melaksanakan misi dan visi ISN dalam pembangunan sains sukan, sains perubatan sukan serta sukan negara.

“Ketika Program Podium di bawah ISN, ada banyak tenaga dari luar negara dan ia memberi kebaikan kepada saintis sukan tempatan mempelajari sesuatu daripada mereka.

“Saya yakin pakar tempatan telah belajar daripada tenaga luar dan pengalaman tiga tahun bekerjasama dalam Program Podium dapat membantu pelaksanaan tugas berikutnya,” katanya.

Menurutnya, ketika ini hanya ada tujuh tenaga luar masih bertugas di ISN berbanding 35 petugas sebelum ini.

Sementara itu, Ahmad Faedzal berkata melalui pelaksanaan model baru tahun ini , ISN menjangkakan dapat menjana pendapatan antara RM15 juta hingga RM20 juta menerusi perkhidmatan yang diberikan kepada atlet negara dan beberapa perkhidmatan yang dikomersialkan.

-- BERNAMA