Polis telah diminta untuk bersiap sedia bagi menghadapi sebarang situasi menjelang aksi final Euro 2020 awal pagi Isnin ini antara England dan Itali, pasukan bola sepak paling popular di Malta.

Philip Fenech, timbalan presiden Chamber of SME, berkata kepada Times of Malta, mengenai 25 bars dilaporkan membuat tempahan bagi perlawanan tersebut.

Dia berkata ini dijangka melonjak dalam beberapa jam mendatang. Seperti semua acara besar, ketegangan dijangka melambung dan kawalan orang ramai pada waktu sensitif itu amat penting, kata Fenech.

"Saya telah meminta polis untuk memperlakukan hari minggu ini seolah-olah itu adalah pilihan raya dan memberikan keutamaan daripada segi keselamatan, terutama di kawasan di mana orang ramai berkumpul," jelasnya.

Malta semalam mencatatkan 55 kes COVID-19 baru, lonjakan jangkitan tunggal tertinggi dalam tempoh dua bulan.

Fenech mengatakan bahawa perlawanan final itu sudah pasti menyaksikan lebih ramai orang akan berada di luar rumah dan, walaupun mereka telah mengambil langkah-langkah bagi mengawal keadaan orang ramai, individu harus bertanggungjawab terhadap diri sendiri untuk bergaul sewaktu perlawanan itu berlangsung.

"Ramai peminat bola sepak akan menonton perlawanan di rumah tetapi yang lain mahu berkongsi saat itu bersama orang lain. Kami mengetahui bagaimana virus itu tersebar jadi ia merupakan tanggungjawab semua untuk mengambil langkah berjaga-jaga," katanya.

Sumber: timesofmalta