Roger Federer berkata tiada guna untuk Rafael Nadal merungut mengenai pemilihan pilihan saingan Wimbledon tatkala setiap pemain perlu menerimanya.

Nadal diletakkan selaku pilihan ketiga di All England Club sambil Federer kedua walaupun dia menduduki ranking lebih rendah.

Pencapaian hebat Federer di atas permukaan rumput dalam dua tahun sebelum ini menjadi faktor pemain Switzerland itu diletakkan selaku pilihan kedua berbanding Nadal.

Nadal mendakwa 'ia bukan sekadar mengenai rumput', namun Federer menegaskan peraturan perlu dihormati.

"Tidak ramai pemain yang mampu menambah sejarah dan selain itu, kami harus menerimanya," kata juara lapan kali Wimbledon itu.

"Akhirnya, jika anda mahu menang dalam kejohanan, anda perlu melepasi setiap pemain yang ada. Kini, undian sudah dikeluarkan dan kami perlu teruskan.

"Namun, kami sedar ada sistem yang ditetapkan. Saya rasa sistem memberikan ganjaran buat anda selepas beraksi dengan baik di atas permukaan rumput."

Federer akan menentang pemain Afrika Selatan, Lloyd Harris, dalam pusingan pertama dan berkemungkinan menentang Nadal dalam separuh akhir walaupun juara 12 kali Terbuka Perancis itu bakal berdepan cabaran Nick Kyrgios, Marin Cilic dan Dominic Thiem sebelum ke kelompok empat terakhir.