Sepantas kilat

Oleh Shahrazad Sani 24 February 2018 13438
Sepantas kilat
Kepantasan purata petir adalah 0.2 saat dan sering di iringi  guruh menandakan satu fenomena yang berupaya bangkit kagum.

Sekitar kagum  sama apabila penjaga gawang Manchester United David De Gea melakukan hadangan yang lebih pantas pada kiraan 0.18 saat.

Fenomena ini terjadi pada perlawanan Liga Juara-Juara Eropah ketika United bertandang ke Sevilla dengan De Gea turut menyelamatkan gawang sebanyak lapan kali.

Dikenang adalah ketangkasan menakjubkan dia pada minit ke-45, dengan perbezaan jarak 5.7 meter dan kelajuan tandukkan dicatat pada 77 kilometer, De gea menafikan Luis Muriel.

NIKMATILAH ! Penyokong United sudah lama sedar akan kehebatan De Gea sebagai antara penjaga gawang terbaik di Dunia.

Malah lebih baik berbanding benteng terakhir Bayern Munich, Manuel Neuer yang sering dijulang kerana kebijaksanaan dia menjana serangan daripada bawah.

Aspek permainan yang turut dimiliki De Gea cuma tidak menyerlah dibawah taktikal permaian United waktu ini.

Tetapi gerakan reaksi seperti ini yang memebazakan De Gea dan Neuer mungkin juga Thibaut Courtois.

Statistik turut memihak De Gea, dia bolos 19 gol dalam saingan Liga Perdana Inggeris, tetapi berdasarkan input data daripada Opta Joe yang mengambil kira jumlah hadangan 

tepat dilakukan dia, penjaga gawang lain sepatutnya sudah bolos 33 gol.

Sudahlah sepantas kilat, kini De Gea makin membuktikan dia sehebat legenda lampau senafas dengan  Edwin Van Der Saar, Peter Schmeichel dan Oliver Kahn.

Tentang Penulis

Tawaran Menarik

Komen