Blog

 • Suzana Basri 16 Mac 2018 5189

  Tiga bulan lagi Portugal

  Di atas katil bernombor 20 Wad 5A Hospital Putrajaya, saya berdebar atas dua sebab. Satu daripadanya, menantikan pasukan mana yang akan memenangi perlawanan akhir kejohanan Euro 2016.

 • Suzana Basri 15 Mac 2018 8026

  Kelebihan jadi kelemahan P. Maniam

  Siapa sangka karier kejurulatihan P. Maniam bersama Selangor akan berakhir dengan pengumuman Persatuan Bola sepak Selangor (FAS) merehatkannya daripada mengendalikan gergasi merah kuning tetapi realitinya, itulah tindakan yang boleh dijangkakan jika pasukan yang pernah 6 kali menjulang kejuaraan Liga Super tampil pelik dengan tiga kekalahan berturu

 • Suzana Basri 14 Mac 2018 8183

  Nilai sebenar Manchester City 

  Menjelang pengesahan Manchester City selaku juara Liga Perdana Inggeris musim 2017/2018 yang ketika artikel ini ditulis hanya menantikan tiga lagi kemenangan liga, mari kita singkap sejarah penubuhan kelab bola sepak Inggeris yang berusia 124 tahun sejak mengguna pakai nama Manchester City.

 • Suzana Basri 14 Mac 2018 3677

  Jose Mourinho minta dikecam?

  Persoalan timbul mengenai bagaimana seorang pengurus pasukan yang bereputasi hebat boleh mengeluarkan kenyataan yang berbunyi pelik dan tidak masuk akal? Kalau sudah namanya Jose Mourinho pastinya tidak ada yang mustahil kerana dia terkenal dengan kebijaksanaannya menukar tumpuan.

 • Suzana Basri 15 Feb 2018 11331

  Permainan pun kena jual

  Tuntutan hidup pada zaman serba moden ini menyaksikan semakin ramai ahli sukan bijak mencari sumber penambahan rezeki. Usaha ini wajar diberikan pujian kerana menyokong saranan kerajaan agar tidak bergantung kepada bantuan semata-mata tetapi apa yang menyedihkan, ada di antara atlet yang membiarkan diri mereka dieksploitasi oleh pihak yang tidak be

 • Suzana Basri 15 Feb 2018 1922

  ​Pentas permainan baru untuk Malaysia

  Sudah bersedia untuk saksikan wakil negara di Sukan Olimpik musim sejuk yang sedang hangat berlangsung di Pyeongchang? Malaysia selaku negara beriklim khatulistiwa cukup bertuah kerana dapat turut serta dalam kemeriahan temasya ini buat julung kalinya dengan mempertaruhkan dua peluncur ais, Julian Yee dan Jeffrey Web, yang akan bersaing dalam acara

 • Suzana Basri 14 Feb 2018 3796

  Apa itu hatrik sempurna?

  Saingan bola sepak antarabangsa minggu lalu dihiasi terma "perfect hattrick" atau hatrik sempurna. Hatrik itu sendiri bukan sesuatu yang mudah untuk dihasilkan kerana pemain perlu mencari tiga gol dalam masa 90 minit permainan.  

 • Suzana Basri 14 Feb 2018 3369

  Kenapa asyik Balotelli

  Sampai bila isu perkauman akan membelenggu dunia sukan? Persoalan yang sebenarnya masih belum terjawab, walaupun kita dikatakan berada dalam dunia serba moden dan memiliki mentaliti kelas A.

 • Suzana Basri 15 Jan 2018 288

  Permulaan baik Liverpool sayang...

  Ringkas status sosial media salah seorang rakan baik saya pagi ini. Cukup untuk menjelaskan betapa dia senang dengan kejayaan kelab kesayangannya yang membuktikan nilai sepasukan lebih berharga berbanding individu, walaupun mempunyai pasaran beratus juta pound.

 • Suzana Basri 15 Jan 2018 220

  Tenis Terbuka Australia dibuka dengan panas

  Apa kriteria yang membolehkan seseorang atlet itu menerima penghormatan dengan dinamakan sesebuah stadium atau gelanggang itu sempena namanya?