Blog

 • Nur Amira Ibrahim 26 Jul 2018 1467

  Liku-liku menjelang Sukan Asia 2018

  Sudah lali sebenarnya apabila terdapat pelbagai isu yang berlaku menjelang sesuatu temasya yang besar. Tidak kiralah Sukan Sea, Sukan Olimpik, Sukan Komanwel atau Sukan Asia.

 • Nur Amira Ibrahim 19 Jul 2018 517

  Buang yang keruh, ambil yang jernih

  Itu yang saya boleh gambarkan untuk skuad terjun negara. Saya sendiri meletakkan diri saya bukan hanya sebagai wartawan, tetapi juga sebagai peminat sukan tanah air untuk melupakan peristiwa pahit yang melanda penerjun-penerjun ini. 

 • Nur Amira Ibrahim 6 Jul 2018 561

  Selamat kembali Low Wee Wern! 

  Dua puluh bulan bukan satu masa yang singkat untuk seorang atlet yang berehat akibat kecederaan ACL. 

 • Nur Amira Ibrahim 27 Jun 2018 720

  Adeq boleh jaga diri

  "Adeq boleh jaga diri." Itu yang diungkapkan ratu pecut negara, Zaidatul Husniah Zulkifli, kepada saya saat ditanya bagaimana perasaan apabila ke Jerman selaku satu-satunya atlet wanita bagi menjalani kem latihan selama satu bulan tatkala lima pelari lain adalah lelaki. 

 • Nur Amira Ibrahim 22 Jun 2018 18390

  Cukup ke sekadar minta maaf? 

  Sebaik sahaja skuad terjun negara melangkah masuk ke bilik sidang media Khamis lalu, pihak media sudah menjangkakan mereka bakal melakukan permohonan maaf secara terbuka. 

 • Nur Amira Ibrahim 14 Jun 2018 986

  Tugas wartawan di Hari Raya

  Soalan yang sering ditanyakan kepada saya selaku wartawan apabila hari raya menjelang tiba, “ Bila balik kampung?”

 • Nur Amira Ibrahim 8 Jun 2018 2217

  Sukan menembak perlu bangkit! 

  Ini merupakan kali pertama skuad menembak negara beraksi dalam Sukan Asia dengan peruntukan bajet sendiri daripada persatuan apabila berada dalam kategori B. 

 • Nur Amira Ibrahim 31 Mei 2018 501

  Sukar tapi tidak mustahil 

  Sudah sekian lama sebenarnya kita menantikan legasi bekas pelari jarak jauh negara, M.Ramachandran, dan lahirnya pelari, K.Prabudass, seakan mencerahkan peluang untuknya berada setaraf bersama Ramachandran. 

 • Nur Amira Ibrahim 21 Mei 2018 7386

  Lumpuh tidak halang saya teruskan kehidupan seperti biasa

  Itu yang dipegang oleh pemain tengah UKM FC, Helmi Hariri Ibrahim yang kini sudah disahkan lumpuh daripada paras pinggang hingga ke kaki selepas insiden terjatuh daripada pokok Disember tahun lalu.

 • Nur Amira Ibrahim 11 Apr 2018 6954

  Air mata atlet di bumi Gold Coast

  Temasya Sukan Komanwel 2018 adalah ‘pesta sukan’ terbesar sulung buat saya selepas lebih dua tahun berkhidmat di Astro Arena – pengalaman baru yang menjelmakan seribu satu rasa sejak tiba di bumi Gold Coast pada 1 April lalu.