Blog

 • Nur Amira Ibrahim 27 Jun 2018 656

  Adeq boleh jaga diri

  "Adeq boleh jaga diri." Itu yang diungkapkan ratu pecut negara, Zaidatul Husniah Zulkifli, kepada saya saat ditanya bagaimana perasaan apabila ke Jerman selaku satu-satunya atlet wanita bagi menjalani kem latihan selama satu bulan tatkala lima pelari lain adalah lelaki. 

 • Nur Amira Ibrahim 22 Jun 2018 18277

  Cukup ke sekadar minta maaf? 

  Sebaik sahaja skuad terjun negara melangkah masuk ke bilik sidang media Khamis lalu, pihak media sudah menjangkakan mereka bakal melakukan permohonan maaf secara terbuka. 

 • Nur Amira Ibrahim 14 Jun 2018 870

  Tugas wartawan di Hari Raya

  Soalan yang sering ditanyakan kepada saya selaku wartawan apabila hari raya menjelang tiba, “ Bila balik kampung?”

 • Nur Amira Ibrahim 8 Jun 2018 810

  Sukan menembak perlu bangkit! 

  Ini merupakan kali pertama skuad menembak negara beraksi dalam Sukan Asia dengan peruntukan bajet sendiri daripada persatuan apabila berada dalam kategori B. 

 • Nur Amira Ibrahim 31 Mei 2018 425

  Sukar tapi tidak mustahil 

  Sudah sekian lama sebenarnya kita menantikan legasi bekas pelari jarak jauh negara, M.Ramachandran, dan lahirnya pelari, K.Prabudass, seakan mencerahkan peluang untuknya berada setaraf bersama Ramachandran. 

 • Nur Amira Ibrahim 21 Mei 2018 7091

  Lumpuh tidak halang saya teruskan kehidupan seperti biasa

  Itu yang dipegang oleh pemain tengah UKM FC, Helmi Hariri Ibrahim yang kini sudah disahkan lumpuh daripada paras pinggang hingga ke kaki selepas insiden terjatuh daripada pokok Disember tahun lalu.

 • Nur Amira Ibrahim 11 Apr 2018 6698

  Air mata atlet di bumi Gold Coast

  Temasya Sukan Komanwel 2018 adalah ‘pesta sukan’ terbesar sulung buat saya selepas lebih dua tahun berkhidmat di Astro Arena – pengalaman baru yang menjelmakan seribu satu rasa sejak tiba di bumi Gold Coast pada 1 April lalu.

 • Nur Amira Ibrahim 5 Apr 2018 2798

  Doakan Jijoe ! 

  5 April 2018 menyaksikan empat acara berbasikal telah berlangsung iaitu 4KM kejar mengejar berpasukan lelaki, pecut berpasukan lelaki dan wanita serta 1km ujian masa untuk atlit basikal para di pentas Sukan Komanwel Gold Coast 2018. 

 • Nur Amira Ibrahim 5 Jan 2018 313

  'Tiga bulan saya berkurung dalam bilik'

  Isu doping makin mendapat liputan meluas pada tahun lalu. Ia termasuklah dengan kes yang melibatkan penerjun sensasi negara, Wendy Ng Yan Yee.

 • Nur Amira Ibrahim 26 Dis 2017 326

  Doa kami mengiringi jurulatih Poad Md Kassim

  Satu arena olahraga begitu terkejut dengan berita yang diterima berhubung kesihatan jurulatih pecut negara, Mohd Poad Md Kassim yang kini terlantar di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru kerana jangkitan kuman di paru-paru.