Piala Thomas: Pemain muda usah berasa tertekan -- bekas pemain

Oleh Staff Writer 16 Mei 2018 1122
Piala Thomas: Pemain muda usah berasa tertekan -- bekas pemain
Kurang tekanan diletakkan ke atas bahu pemain muda mampu memberi kelebihan kepada skuad badminton lelaki negara membuat kejutan dalam Piala Thomas di Bangkok, bermula Ahad ini.

Bekas pemain beregu lelaki negara, Lee Wan Wah, yang merupakan antara pemain skuad Piala Thomas yang memenangi pingat perak dua kali pada 1998 dan 2002, berpendapat pasukan negara lebih menampilkan aksi meyakinkan apabila beraksi tanpa tekanan.

Mengambil contoh edisi 2014 di New Delhi, India, Malaysia yang dibarisi gabungan pemain senior dan junior, mampu membuktikan kemampuan mereka apabila mara ke final dalam pertarungan sengit sebelum tewas tipis 2-3 kepada Jepun.

“Pada ketika ini, kita akur mereka (pemain muda) bukan terdiri daripada pemain terbaik dunia, jadi mereka tidak seharusnya berasa tertekan berbanding pemain terkemuka dunia yang lain.

“Nasihat saya kepada pemain-pemain muda, anggap saingan Piala Thomas seperti latihan harian, jangan bimbang soal menang atau kalah. Kalau menang bagus, jika sebaliknya mereka perlu bangkit dan bekerja lebih keras,” katanya.

Dia berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penajaan syarikat peralatan sukan, Fleet International Holdings Sdn Bhd, kepada pasukan wanita Mauritius yang julung kalinya beraksi dalam saingan Piala Uber edisi kali ini.

Pasukan Piala Thomas kali ini diketuai jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, bersama-sama pemain muda, Lee Zii Jia, Iskandar Zulkarnain Zainuddin dan Leong Jun Hao.

Beregu lelaki pula dibarisi Goh V Shem-Tan Wee Kiong, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, manakala Teo Ee Yi akan bergandingan dengan pemain profesional, Mohd Arif Latif.

Malaysia diundi dalam Kumpulan D bersama juara bertahan, Denmark, di samping Russia dan Algeria dalam saingan Piala Thomas 2018.

“Saya berpendapat pasukan yang dipilih adalah yang terbaik ketika ini...peminat badminton perlu percaya dengan keputusan jurulatih dan kemampuan pemain.

“Walaupun Malaysia bukan pasukan yang kuat, semua boleh berubah sekiranya pemain memberi aksi cemerlang di gelanggang,” katanya lagi.

Dalam pada itu, bekas pemain perseorangan negara, Rashid Sidek, berkata pemilihan Mohd Arif dalam pasukan negara adalah kepercayaan jurulatih terhadap pemain itu untuk memperkuatkan pasukan, terutamanya acara beregu.

Rashid berkata sudah tiba masanya, Mohd Arif yang sebelum ini beraksi dalam acara perseorangan menunjukkan kemampuannya beraksi cemerlang dalam kategori beregu bersama Ee Yi.

“Jurulatih sudah melakukan penilaian mereka sendiri mengenai pemain yang dipilih. Ini peluang Arif membuktikan dia boleh bermain dalam acara beregu, bukan perseorangan sahaja,” kata Rashid.

Kali terakhir Malaysia menjulang Piala Thomas adalah pada 1992.

-- BERNAMA
 

Tentang Penulis

Staff Writer

Komen