BAM mula gugurkan pemain daripada skuad beregu lelaki

Oleh Staff Writer 11 Jun 2018 8743
BAM mula gugurkan pemain daripada skuad beregu lelaki
Skuad badminton beregu lelaki negara sudah mula menggugurkan pemain daripada program kebangsaan tetapi beberapa pendekatan dalam melaksanakan proses ini berupaya memastikan kebangkitan dalam ketidakstabilan dalam kalangan pemain dan jurulatih.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sebelum ini tidak berselindung dengan keperluan menstruktur semula bilangan pemain dalam skuad kebangsaan bermula Ogos bagi mengutamakan kualiti.

Ameer Amri Zainuddin menjadi pemain pertama ditunjuk jalan keluar oleh BAM menerusi notis penamatan kontrak pada hujung bulan ini.

Bagaimanapun, terbit beberapa keraguan melibatkan kes Ameer dan difahamkan sebilangan besar pemain berstatus simpanan dalam skuad kebangsaan.

Pertama, dia tidak pernah menerima sebarang maklum balas kedudukan semasanya dalam skuad dan juga keputusan pengguguran oleh ketua jurulatih, Cheah Soon Kit.

Kedua, tidak jelas dengan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang diperlukan untuk kekal dalam skuad negara.

Ameer, yang mengalami kecederaan lutut serius pada hujung November 2016, hanya beraksi dalam dua kejohanan pada tahun lalu.

Dia yang baru sahaja digandingkan dengan Izzudin Rumsani juga tidak sempat menyertai sebarang kejohanan.

"Kalau saya ada masalah disiplin ke, saya tidak datang berlatih ke atau tahap fizikal saya tidak cukup baik ke, saya boleh terima.

"Dia letak KPI sebelum pergi ke kejohanan. Sebelum pergi ke kejohanan, dia cakap dia mahu saya mara ke separuh akhir atau akhir. Tetapi, kejohanan pun tiada, macam mana saya mahu capai KPI yang dia mahukan.

"Jadi, ramai pemain di sini tidak tahu ke mana hala tuju mereka. Seperti saya sendiri, jurulatih saya tidak pernah beritahu hal-hal seperti ini atau bersemuka dengan saya, dengan pemain lain saya tidak tahu.

"Dia tidak pernah beritahu saya digugurkan dan hadir latihan seperti biasa. Saya rasa ini tidak profesional sebagai jurulatih kepada pemainnya sendiri," kata Ameer.

Tentang Penulis

Staff Writer

Komen